Jak získat vízum pro práci v USA

Byl pro Vás tento článek užitečný? Uložte si jej nebo sdílejte se svými přáteli:

Jak získat vízum pro práci v USA
Ilustrační foto | Zdroj: 

Pro mnoho Čechů je lákavá nabídka práce v USA. Na rozdíl od práce v Evropské Unii však budete pro zaměstnání ve Spojených státech amerických potřebovat pracovní povolení.

Pokud chcete zažádat o pracovní vízum do USA, čeká vás několik kroků. Nejprve musíte na stránkách americké ambasády vyplnit online formulář a pak budete pozváni na osobní pohovor na velvyslanectví. Před tím, než na pohovor půjdete, musíte dát dohromady několik věcí, jinak pravděpodobně se svou žádostí o vízum neuspějete.

Poplatky za víza do USA:

  • Nepristěhovalecká víza (studium, turistika, výměnný pobyt, novináři, palubní posádky, ...): 160 USD
  • Nepřistěhovalecká víza kat. H, L, O, P, Q, R: 190 USD
  • Víza kat. E (investoři): 270 USD
  • Víza kat. K (snoubenci, snoubenky): 240 USD

Pro získání víza do USA musíte zamířit na ambasádu

Ať už jedete do USA za prací nebo jen cestovat, na stránkách americké ambasády najdete formulář, který online vyplníte, přiložíte k němu svou digitální fotografii a pak jen čekáte na datum pohovoru. Pohovoru na ambasádě se nemusíte obávat, trvá pouze několik minut a cílem je zjistit, že vaše úmysly odjet do USA nejsou v rozporu s tamními zákony.

Na pohovor přineste všechny požadované dokumenty, jinak budete na ambasádě zbytečně a nic nevyřídíte. S sebou si vezměte pas, dvě průkazové fotografie, potvrzují stránku online vízového formuláře DS- 160, doklady o předchozím vízu do USA, pokud jej nemáte v současném pase, poplatek za vízum v českých korunách nebo v amerických dolarech.

Pro úspěšné vyřízení víza do USA si připravte i další doklady

Podle typu pracovního víza, o které žádáte, musíte doložit další doklady, například dopis od vašeho zaměstnavatele, který vás do USA posílá, pracovní smlouvu, zvací dopis od nového zaměstnavatele v Americe, eventuelně výpis z banky nebo vaše poslední daňové přiznání. Všechny typy víza a seznam dokladů, které ke konkrétnímu vízu potřebujete, najdete na stránkách ambasády. Studenti, kteří jsou zapsaní na vysoké škole, mohou na v létě na práci do USA vyrazit díky Programu výměny návštěvníků nebo-li tzv- J vízu (program Práce a cestování v USA). Mladí lidé od 18 do 30 let mohou s tímto vízem do USA za prací maximálně na 4 měsíce a další měsíc mohou strávit cestováním.

Zaměřte se na výběr správného typu pracovního víza

Pokud je vám více než 30 let a zajímáte se o získání práce v USA, budete s největší pravděpodobností žádat o vízum typu H. Toto vízum se týká kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků, stážistů, praktikantů nebo sezónních pracovníků. Pracovní místo byste si měli sehnat dříve, než se pustíte do žádosti o pracovní povolení. Většina povolení je vydána pro konkrétního zaměstnavatele a ten bude muset pravděpodobně prokázat, že místo nemůže obsadit někým ze Spojených států. Zaměstnání vám musí také nejprve povolit imigrační úřad USCIC.

Přehled nejčastěji využívaných druhů víz do USA:

B-2 vízaDovolená, turistika nebo běžný pobyt v USA
F-1/M-1 vízaStudenti
H vízaPracovní víza včetně víz pro stážisty
J-1 vízaVýměnné programy studentů, au-pair, stážisté nebo akademické pobyty
O nebo P vízaLidé s výjimečnými schopnostmi v oblasti sportu, vědy, umění, obchodu nebo vzdělávání

Zobrazit všechny druhy víz

Máte-li výjimečné schopnosti v oblasti vědy, kultury, umění nebo sportu, můžete zkusit žádat o pracovní vízum typu O nebo P. Vízum mohou dostat osoby, které dosáhly velmi zajímavých úspěchů ve filmovém průsmyslu, profesionální hudební skupiny nebo třeba basketbalisté, kteří chtějí v USA hrát druhou a nižší ligu.

Poplatky a lhůty spojené s vyřízením pracovního víza do USA

Za vydání pracovního víza musíte zaplatit stanovené poplatky. Podle typu víza zaplatíte za jeho vyřízení od 160 do 240 dolarů. Na vyřízení pracovního povolení si nechte dostatečnou časovou rezervu, vyřízení může trvat i několik týdnů.

Získat práci v USA není sice úplně jednoduché, ale není to ani nemožné. Chce to jen trpělivost a kousek odvahy. Práci si můžete najít buď sami na internetových portálech nebo se můžete obrátit na některou z agentur, která vám za úplatu sežene práci a vyřídí veškerá potřebná povolení.